Deze pagina beschrijft het object/schilderij ‘Geloof’ of ‘Faith‘, maar dit is nauw verbonden aan 2 andere kunstwerken van Akaija & Art: het schilderij ‘Rose‘ en het symbool ‘Two Roads‘. De rode draad hierin is het project Two Roads van Eliza White Buffalo.

Rose
Two Roads

Het schilderij Faith ontstond na mediteren op 'Into the West'

Into the West - van opzij
Into the West

In 2003 had ik reeds een schilderij gemaakt getiteld ‘Into the West’, een meditatie-schilderij dat zijn titel ontleent aan een song van Annie Lennox, dat bekend is als soundtrack tijdens de aftiteling van het laatste deel van Lord of the Rings. Pas in 2004 deed ik eindelijk zelf wat ik andere mensen vertelde te doen met het schilderij ‘Into the West’: erop mediteren. In het midden is een verdwijnpunt waarin je je kunt ‘verliezen’, maar de slangen bewaken je.

Ik denk dat ik na ongeveer een kwartier een idee kreeg voor een nieuwe vorm, waarbij de Heilige Graal en een Keltisch kruis met elkaar gecombineerd zouden kunnen worden in één object. Ik krijg zelden of nooit iets afgemaakt te zien in m’n verbeelding. Ik moet gewoon beginnen en dan maar zien waar ik uitkom.

Deze Heilige Graal moest echter geen mooie beker van voren gezien worden, maar van schuin van boven af bekeken! Zodat je dus ook de inhoud kunt zien, waar daar gaat het om. Recht van boven zie je de Graal als een ronde vorm, maar schuin van boven wordt het een ovaal. Hier komen een paar schetsen…

Faith - The Making Of

Ik was me, kort na Linda’s overlijden, nog niet bewust hoe inspiratie werkt. ‘Zij’ (degenen die me inspireren) zijn voor mij onzichtbaar en onhoorbaar. Maar ik wist al wel dat ze me stap voor stap zouden begeleiden. Te beginnen met een ‘vaag idee’. Als ik daarmee begin dan volgt na verloop van tijd vanzelf de volgende stap. Als ik het ‘goed’ doe, dan voelt het voor mij als een soort klik, zo van ‘yes, dat is het!’. Alles klopt dan precies.

Dus ik begon met een Keltisch kruis, een kruis met vier gelijke benen en een cirkel). Ik tekende dit m.b.v. de computer. Het mooie van computers is dat je steeds een stap terug kunt doen als iets niet bevalt. Dat ze zo gecompliceerd zijn dat je soms dagen nodig moet zoeken naar een functie terwijl je het met een potlood in enkele seconden kunt tekenen is een ander verhaal.

Vervolgens kantelde ik het geheel waardoor er een ovaal ontstond met een afgeplat kruis. Dat was een stap in de goede richting, maar ‘iets’ klopte nog niet. Wat kon ik nou nog bedenken? Hoe heet die functie in tekenprogramma’s ook alweer? O ja… ‘perspectief toevoegen’!

Toen ik dat deed was ik verbaasd wat er gebeurde, want het afgeplatte Keltische kruis werd ineens een Christelijk kruis. Geweldig vind ik zoiets… je doet maar iets en plotseling zie je een totaal onverwachts effect dat precies is wat je moet hebben. Want dit gaf gelijk dat ‘yes’-gevoel.

Wat er nu nog nodig was, was om de schaalvorm van de Heilige Graal te creëren. Hoe moest ik dit in hemelsnaam gaan maken? Vlak schilderslinnen is echt makkelijker. Laat ik dat bewaren voor een workshop ergens in de toekomst. Ik gebruikte hier gipsverband voor.

Hieronder zie je het resultaat een half jaar later.

 

Deze rode steen, die dus nog een rol te spelen heeft zie je hiernaast.

Nu hadden we nog een naam nodig voor dit object. In het Nederlands dacht ik aan ‘Geloof’, omdat het alles met kruizen te maken had. Maar in het Nederlands hangt er een religieus tintje aan en dat wilde ik voorkomen. Het Engelse ‘Faith’ heeft dat veel minder, want ‘faith’ kan behalve ‘geloof’ ook ‘vertrouwen’ betekenen, b.v. erop vertrouwen dat alles goed komt is tenslotte niet hetzelfde als ‘geloven dat het goed komt’.

Dit object meet horizontaal ruim 1,10 meter. Het is gemaakt van hout en speciaal gipsverband. Aan een onzichtbare draad is een rode steen gehangen, in de zetting van een gouden Akaija. De steen is een ruim 3 cm grote laboratorium-robijn. Het voelde zo dat er een rode steen in moest. Hoe belangrijk dat detail was leerde ik pas veel later toen we in aanraking kwamen met Eliza White Buffalo en de Two Roads, waarin in vrijwel precies dezelfde vorm de Red Stone of Power voorkomt.

Al met al is Faith een samengaan van enkele zeer belangrijke symbolen in de wereld: de Heilige Graal, het Christelijke Kruis en het Keltische Kruis… en met de Akaija :-))

Missie voltooid, dacht ik toen. Volgend project.

Maar dat had ik verkeerd ingeschat. Lees wat er enkele jaren geleden gebeurde, want ‘Faith‘ is nauw verbonden aan 2 andere kunstwerken van Akaija & Art: het schilderij ‘Rose‘ en het symbool ‘Two Roads‘. De rode draad hierin is het concept van de Two Roads, een concept dat door Spirit aan de Lakote Holy Man Nicolas Black Elk werd doorgegeven en waar Eliza White Buffalo, een Noordiers medium veel aandacht aan geeft op haar website www.elizawhitebuffalo.com.

Faith is hetzelfde symbool als Two Roads, maar gezien vanuit een bepaald perspectief… alsof je schuin over een schaal heen kijkt. Two Roads wordt recht van boven bekeken, of recht van voren. De moraal in dit verhaal is dat het Two Roads een kruis is waarin Liefde centraal staat. Bijna elke religie op Aarde heeft een kruis in een of andere vorm als symbool centraal staan. Maar elk kruis, en dus elke religie, heeft een bepaalde visie over waar het Kruis voor staat. Iets goddelijks, iets heiligs, iets dat met universele Liefde te maken heeft. Niemand weet precies hoe je dat kunt visualiseren. En dus heeft iedereen er ander idee over, een ander gevoel bij, een mening over. Dat zijn verschillende perspectieven.

Zo is het ook met Faith: het is één perspectief… waarbij het Kruis, de Two Roads, centraal staat. Andere perspectieven zijn Keltisch Kruis, Malthezer Kruis, Christelijk Kruis, Gelijkbenig Kruis, Swastika, Grieks-Orthodox Kruis, Zonnekruis, Medicijnwiel, etc. etc. Zelfs de Two Roads is ‘slechts’ een perspectief… een poging tot visualisatie van een Heilig, Goddelijk Concept.

Faith
Faith - schuin van opzij
Single Page NL (Wim)